Póthaj Ápolása

Ugye neked sem az jutott eszedbe először, mikor felkerült a gyönyörűen csillogó póthajad, hogy egyszer a póthaj is veszíthet ragyogásából? Megértjük… Viszont, ha elővigyázatlan vagy, esetleg elhanyagolod a fürtöket, könnyen megtörténhet, hogy a hosszabbítás tartóssága vagy a póthaj minősége látja kárát. A napi hajformázás mellett a fényből, a levegőből és a vízből felszabaduló és összeálló ún. „szabad gyökök” vannak folyamatos és negatív hatással a haj állapotára.

 

“Sokan fordulnak hozzám tanácsért, hogyan ápolják póthajukat. Saját vendégeimet mindig tanácsokkal látom el, sőt egy Ápolási útmutató füzettel ajándékozom meg őket. Megmutatom nekik a helyes fésülködés módját és átbeszéljük a hajápolási rutin minden mozzanatát.

Azonban sokat hallani olyanról, hogy valaki a hajhosszabbítás elkészülése után nem kap kellő információt az ápolással kapcsolatban. Legrosszabb esetben ilyenkor nem figyelnek kellő képen az ápolásra, és így a drágán  készíttetett hajhosszabbítás és a póthaj – még a jó minőségű is – hamar tönkremegy.

 

Ilyenkor általában nem az ápolást, hanem a szakember vagy a haj minőségét okolják, pedig sokszor „csak” a tájékoztatás hiánya és az ápolás hibái okozzák, hogy a hajhosszabbítás nem marad tartósan szép. 

Ezért fontos, hogy egyszer átalakítsd egy megfelelőn képzett szakember javaslatai alapján a hajápolási szokásaidat, így utána már nem kell a póthaj minősége vagy az illesztések tartóssága miatt aggódnod. “

 

Schmidt Ágnes     
Great Lengths vezető fodrász

A Great Lengths hajhosszabbító szakemberei mindig részletes ápolási tanácsokkal látnak el

Miért kell ápolni a póthajat?

A póthaj már nincs összeköttetésben az emberi szervezettel, nem élő haj. Ezért nincs természetes vízháztartása, könnyen kiszáradhat, károsodhat, ha nem figyelünk oda rá. Így mielőtt belevágsz a hosszabbításba, fel kell készülnöd arra, hogy a hajápolási szokásaidat kiegészítsd néhány új termékkel és praktikával, hogy otthoni környezetben is megőrizd póthajad eredeti szépségét! Hogy a hajápolás fontosságát igazán megértsük, érdemes megismerni a haj szerkezeti felépítését.

 

 
A póthaj jóval több törődést és ápolást igényel, mint a saját hajunk.

Külső réteg (cuticle):
A tetőcserép-szerűen egymásra simuló lemezkékből álló réteg védi meg a hajat a külső hatásoktól. Ha a lemezkék finoman egymásra simulnak, akkor a haj szép, fényes, tapintása sima. A haj kutikulájának egészségét professzionális ápoló termékekkel és a megfelelő hajápolási rutinnal, illetve az agresszív vegyi és hőhatások elkerülésével óvhatjuk meg.

Középső réteg (cortex):
Ez a réteg felel a haj rugalmasságáért és erősségéért. A póthaj esetén a cortex táplálása csak kívülről lehetséges, így fokozottan fontos magas hatóanyag tartalmú, struktúra-javító ápolókat használni. Táplálás nélkül a haj gyengül, veszít rugalmasságából így könnyebben törik, kiszárad. Ezért fontos, hogy nem csak a haj fényességére, a külső réteg ápolására figyeljünk, hanem a cortex táplálásara és újraépítésére is odafigyeljünk.

Hajbél (medulla):
A hajbélnek főleg az élő hajnál van szerepe, a póthajnál már nem tölti be eredeti funkcióját, nem biztosít összeköttetést a hajgyökérrel.

Great Lengths hajápoló termékek a természetesen egészséges hajért.

Great Lengths hajápolás

A hajhosszabbítás minőségének megőrzéséhez kitűnő segítséget nyújtanak a Great Lengths által fejlesztett hajkefék.

A póthaj felhelyezése után két napig nem ajánlott a hajmosás. Körülbelül két héttel a hajhosszabbítást követően érdemes felkeresni a hajhosszabítást elvégző szakembert, hogy ellenőrizze a felhelyezett tincseket.

A hajhosszabbítás élettartama során néhány illesztett tincs elvesztése normális. Az átlagember naponta 100-150 természetes hajszálat veszít el. Idővel tapasztalni fogod, hogy egy kis mennyiségű haj magától kihullhat annak ellenére, hogy a póthaj még rögzülve van az illesztéshez. Ez a jelenség normális, és nem úgy értelmezendő, hogy a haj a hosszabbítások által lett „kihúzva” a fejbőrből.

A napi rendszerességgel végzett fésüléssel megelőzhető a haj csomosódása vagy kilazulása az illesztési pontnál. Ellenkező esetben a hajhagymából természetesen kihullott, de a kötőanyag fogsága miatt a fejet elhagyni képtelen pangó szál belegabalyodhat a mellette álló tincsek tövébe. Az így kialakult tincskapcsolatok összecsomósodott hajat eredményezhetnek. Ezért is fontos, hogy napi rutinná váljon a póthaj reggeli és esti kifésülése.

Hajhosszabbításra szakosodott márka lévén a Great Lengths hajápoló termékeit is úgy fejlesztette ki, illetve olyan összetevőket használt elkészítésük során, amelyek segítségével a póthaj ápolása könnyű, gyors és rendkívül hatékony.

Két éves intenzív kutatómunkát, fejlesztést, hajszalonokban való tesztelést követően megérdemelten született meg a végeredmény, a&nbspGreat Lengths Dual Active Hajápolási Rendszere.<strong A hajápolás még soha nem volt ilyen átfogó, hatékony és tartós. 

A Great Lengths hajápoló termékei a legjobbak a póthaj ápolásához. A fény, víz és levegő egyesüléséből kialakuló, úgynevezett „szabad gyökök” folyamatosan öregítik a haj szerkezetét. A szabad gyökök negatív hatásának ellenszerét a Great Lengths egy természetes összetevőben, a „Pinot Noir” szőlőfajta magjában találta meg, ami két speciális hatóanyagot is tartalmaz, melyek egyéb, a természetből nyert összetevőkkel vegyítve tartósan gyönyörű hajat biztosítanak.

A Great Lengths hajápoló rendszere éppen ezért olyan szenzorokat tartalmaz, melyek felismerik a haj ápolási szükségleteit és ellátják azt a megfelelő regeneráló hatású anyagokkal, pont ott, ahol a hajnak a legnagyobb szüksége van rá. Ezek a szenzorok a gyökerektől egészen a hajvégekig bevonatot képeznek a hajszálakon így ellenállóvá válnak minden károsodással szemben.

A Great Lengths által megalkotott hajkefék kifejezetten a póthajat viselők számára lettek kifejlesztve. A természetes párnás kefe különleges feje ideális sűrűségű vaddisznósörtékből áll, és kettős monofilamentális puha műanyag borítású fogakkal készült, melyek így képesek húzás – így az illesztések felesleges terhelése nélkül –kibontani a hajat. A kefe hosszabb szálai az illesztéseket is alkotó keratinból készülnek, így nem csak antisztatikus hatásúak, hanem a lehető legkíméletesebbek is a hajhoz. Ezek a hajkefék háromszor olyan tartósak és hatékonyak, mint más, hagyományos kefék. Nem csoda, ha ez a luxus minőségű hajkefe a legideálisabb a hosszabbított haj fésülésére!

A szakszerű gondos ápolás meghatározza a póthaj hordhatóságának idejét.

Kell-e változnia a hajápolási rutinnak?

Természetesen nem kell teljesen átszervezned a hajápolási rutinodat, de fontos tudnod, hogy a hosszabbított haj másféle ápolást igényel. Ha megfelelően ápolod a tincseidet, semmilyen tevékenységről nem kell lemondanod! Továbbra is vasalhatod a hajad, járhatsz szoláriumba, sportolhatsz, úszhatsz, fürödhetsz a tengerben és fürdőzhetsz a napfényben, mindössze annyi a dolgod, hogy a leírtak alapján jobban figyelsz hajadra.

Nézzük lépésről lépésre a különböző szituációkat:

Otthoni Hajápolás

Hajmosás

Ha általában heti két alkalommal mosod meg a hajad, nem kell változtatnod a gyakoriságán, ez az optimális. Ahhoz, hogy az illesztések terhelését csökkentsd, mindenképp óvakodj a klasszikus, fejjel lefelé történő hajmosástól, mindig tartsd a fejed egyenesen vagy hátra billentve, és soha ne dörzsöld durván a fejbőrt. Használj közepes hőmérsékletű vizet, mert a forró víz károsítja a póthajat és a keratinos illesztések is gyengülhetnek.

Balzsamok, pakolások

A hajbalzsam minőségére különösen oda kell figyelni hajhosszabbítás után. Amikor megmostad samponnal a hajad, utána 10-15 percig tartsd a hajadon a balzsamot. Ettől olyan szikrázó lesz utána, mint ha igazi, élő haj lenne. A Great Lengths kondicionálói nemcsak a pótlások, de az eredeti haj kezelésére is alkalmasak, így a saját tincseid is extrán hidratáltak és fényesek lesznek. A normál hajra gyártott hajvégápoló termékeket kőolaj tartalmuk miatt akár el is felejtheted, mert azok roncsolják a póthajat és a keratint egyarántHasználj természetes növényi olajokkal dúsított hajvégápolókat, melyektől hajad nem csak ragyogóbbnak tűnik majd, hanem védi is a hajvégeket az állandó súrlódás és az igénybevétel miatti sérülésektől is.

 

 

Sampon

Hajhosszabbítás után nem minden sampon alkalmas a hajmosásra.  Fontos, hogy kerülni kell a gyümölcssavas, alkohol vagy kőolaj tartalmú samponokat, mert roncsolják a hajat és meglazíthatják a keratint, amit a legkevésbé sem szeretnél! Lehetőleg használj kifejezetten póthajra fejlesztett termékeket.

Hajszárítás

A legfontosabb: ne dörzsöld át durván a hajad a törölközővel még mielőtt beindítanád a hajszárítót! Csak finoman, könnyed mozdulatokkal itasd fel a vizet a hajról. Az is lényeges, hogy ne fésüld át a vizes hajat, mert akkor eleve sérülékenyebb. Amikor szárítasz, először mindig a töveknél és az illesztéseknél kezdd, majd azután jöhet csak a frizurád többi része egészen a hajvégekig. A hajszárítót ne a legmagasabb fokozaton használd. A keratinos illesztések szárításánál kerüld a túlzott átmelegedést, ha lehet többször, rövidebb időre térj vissza az adott területre. Amíg hajad az illesztéseknél meleg, mindenképp kerüld a fésülést.

Fésülködés

A fésülködéssel kapcsolatban van pár fontos szabály, amit mindig szem előtt kell tartani. A legfontosabb, hogy sose használd a hajkefét nedves hajra, ugyanis ilyenkor a haj szerkezete sokkal sérülékenyebb, így nyilvánvalóan többet ártasz vele, mint használsz. Érdemes olyan kefét használni, melynek sörtéi természetes anyagból készülnek – a legjobb választás a vaddisznósörte – hiszen a műanyag és fém sörtéjű kefék könnyen bánthatják hajad szerkezetét, illetve felsérthetik fejbőrödet.

Hogy megkönnyítsd a hajkefe dolgát, mindennap válaszd szét és fésüld át ujjaiddal a póttincseket az illesztéstől egészen a végekig, de arra is ügyelj, hogy minden tincset fogj meg külön a fésülésnél, és alulról haladj a teteje felé. Ha naponta kétszer átfésülöd tincseidet az illesztés alatt, és felett is ( ! ), akkor elkerülheted a haj rasztásodását, tincsesedését, kócolódását. Így később nem fogsz a nehéz kibontással felületi sérüléseket okozni se a saját hajadnak, se a póthajadnak. A fésülködést megkönnyíthetik a nem kiöblítendő hajápoló spray-k, amik még extra tápanyagokat is biztosítanak.

Az erősen hullámos haj fésülése
Mindennapi ápolás során reggelente sűrű fogazatú fésűvel vagy az ujjaid segítségével igazítsd meg tincseid. Ha szükséges, kissé nedvesítsd be a hajszálaid, majd nyomkodd meg a loknikat.
Az egyenes haj fésülése 
Tartsd a hajad a hajtőnél feszesen, majd óvatosan, tépkedés nélkül fésüld át a hajvégeket és a haj többi részét.

Hajkefénket rendszeresen, leginkább hetente egyszer, alapos, szappanos tisztításnak kell alávetni, hogy eltávolítsuk belőle a korábban hajunkból kikefélt elhalt hámsejteket, faggyút – így nem fogjuk azokat visszafésülni hajkoronánkba.

Hajformázás, Hajvasalás

Nyugodtan formázhatod a hajad továbbra is, főként, ha a Great Lengths ápolóit használod közben. Elsősorban a hőmérsékletre kell nagyon odafigyelni, mert ez a leginkább roncsoló hatású. 185 fok felett ne használj semmilyen hajformázót! Nagyon fontos tudnivaló, hogy a hajformázó még 185 fokon vagy annál alacsonyabb hőmérsékleten sem érintheti a keratinos illesztést, mert az a hő hatására meglazulhat.

Alvás

Lefekvés előtt mindig kösd össze vagy tűzd fel a hajad, így tudod a legegyszerűbben megkímélni az illesztéseket az ágynemű dörzsölésétől, ráadásul így kevésbé gubancolódnak tincseid. Ezzel az apró trükkel drámaian növelheted póthajad élettartamát.

Fodrásznál

Festés a fodrászatban

A Great Lengths keratinos illesztésekkel bátran festetheted a hajadat. Azonban minden póthajról elmondható, hogy a szőkítés a dauer kerülendő. Az élettelen póthaj már nem képes önmagát regenerálni, így minden agresszívebb beavatkozás előtt és után is fokozottan ügyelni kell ez ápolásra. Mivel a hajhosszabbítás épségét szeretnénk sokáig megőrizni, mindig a legkorszerűbb és legkíméletesebb professzionális termékeket válasszuk. Lehetőleg olyan fodrászt válasszunk akinek nagy tapasztalata van póthajas frizurák készítésében.

Hajmosás, hajformázás a fodrászatban

Mindig hívd fel a fodrász figyelmét arra, hogy keratinos hajhosszabbításod ne gyümölcssavas, alkohol vagy kőolaj tartalmú samponokkal mossa. Lehetőség szerint használjon kifejezetten póthaj ápolásához való sampont és balzsamot, de akár vidd magaddal sajátodat. Fontos, hogy a hajformázás során soha ne érintse a forró hajvasalóval az illesztéseket, mert a keratinkötések a hő hatására megolvadhatnak, roncsolódhatnak, így a póthaj tincsei kihullhatnak, lepotyoghatnak. Hajszárításnál més akkor se használja fodrászod a hajszárítót a legmelegebb fokozaton ha késésben van és siet ,ert ezzel kárt tehet a keratinos illesztésekben. Lehetőleg olyan fodrászt válasszunk akinek nagy tapasztalata van póthajas frizurák készítésében.

Sport

Sportolás közben

Sportolás közben javasolt a póthajat összefogni, így az illesztéseket nem terheled túlzottan. Az izzadtság hosszú távon nem tesz jót a keratinos illesztéseknek, de ha utána átöblíted, vagy megmosod hajadat, akkor semmilyen káros hatással nem kell számolnod. A hajmosásnál és a szárításnál a fent leírt tanácsokat kövesd.

Uszodában

Azok számára, akik rendszeresen járnak uszodába több dologra is érdemes odafigyelni, hiszen nem csak a víz lehet káros hatással hajunkra, hanem a vízben található vegyszerek is, amelyekkel az uszoda vizét fertőtlenítik. A klór és egyéb származékai, melyeket minden uszoda vize tartalmaz,  káros hatással lehetnek  a póthajra és a keratinos illesztésre, ezért úszni kizárólag úszósapkában ajánlatos. Akik nem úsznak hetente több alkalommal, azoknak a klóros víz után elegendő, ha hajukat mielőbb átöblítik, majd a nap végén lehetőleg megmossák, hogy minden vegyszermaradékot eltávolítsanak.

Szabadidő

Strandolás

Ha sós tengervíz éri a fürtöket, ügyelj rá, hogy a fürdőzés után öblítsd át a hajad tiszta vízzel, hogy megszabadítsd a sótól és lehetőleg azonnal használj kondícionálót a póthaj regenerálására. Amennyiben olyan helyen strandolunk, ahol termálvíz van, ott különös tekintettel kell lenni a haj elfedésére, lehetőleg csak úszósapkában merészkedjünk a vízbe, mert az ásványi anyagok kipárolgása veszélyeztetheti a póthaj és az illesztések minőségét. Ha nem bírjuk magunkat rávenni az úszósapka használatára, sose felejtsük el kiöblíteni hajunkat, majd este hajmosással megtisztítani és alaposan ápolni.

Szoláriumozás

A hajhosszabbítással nyugodtan szolizhatsz, viszont arra figyelj, hogy a hajadat ilyenkor mindig fedd el egy kendővel, megvédve így az UV káros hatásaitól és a felesleges hőtől.

Szauna

Nyugodtan szaunázhatsz póthajaddal, de arra figyelj, hogy hajadat egy törölköző segítségével óvd a hőtől és a gőztől.

Napozás

Sajnos sem a magas hőmérséklet, sem pedig az UV sugárzás nem tesz jót a póthajnak. Persze ez nem azt jelenti, hogy le kell mondanod a napozásról. Nyugodtan barnulhatsz továbbra is a strandon sütkérezve, csak érdemes közben egy törölközővel vagy kendővel, kalappal letakarni a hajat.