A hajhosszabbító szakma körül sok tévhit kering, sokan állítanak valótlan dolgokat, vagy olyan féligazságokat, melyek nem a minőségi hajhosszabbítás ismérvei. A következőkben olyan témákra kerestünk válaszokat, melyekkel minden hajhosszabbítás előtt álló nőnek érdemes tisztában lenni.

 

Valóban létezik ennyi európai póthaj?

Magyarországon rengeteg féle hajat lehet kapni, a hirdetések tele vannak a világ minden részéről beszerzett hajakkal. Felsorolni is sok lenne, de van egy hajtípus, ami mindennél népszerűbb és szinte mindenhol azzal végzik a hajhosszabbítást. Ez nem más, mint az európai póthaj. Majdnem mindegyik szalonban európai hajjal dolgoznak, ráadásul azok a hajhosszabbítók is, akik gyanúsan olcsón kínálják a szolgáltatásukat azt állítják, hogy európai hajat használnak a hosszabbításhoz. Lépten-nyomon olyan hirdetésekbe lehet botlani, ahol olcsón kínálnak európai hajat megvételre vagy hajhosszabbításra, számtalan méretben, akár kilós, tízkilós kiszerelésekben is.

Ez hogyan lehetséges? Honnan van ennyi európai póthaj? Ez senkinek nem gyanús?
Akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba! Ez egy óriási átverés, az évtized átverése. Átverik, becsapják a kiskereskedőket, a fodrászokat és végül a vendégeket is.

Az európainak mondott póthajak nagy többsége nem európai!
Csak azért állítják szinte mindenhol, mert elterjedt az a téves információ, hogy csak európai póthajjal lehet minőségi hajhosszabbítást készíteni. Így a vendégek egyre nagyobb számban kezdték keresni az európai hajat, ezért a fodrászok is már csak európai hajat akartak vásárolni, végül a kis- és nagykereskedőknek is európai hajra fájt a foguk. A nyershajakat felvásárlók, az országok közötti beszállítók hamar ráébredtek, hogy nincs akkora mennyiségű európai haj a piacon, mint amekkora a kereslet. “Semmi gond, akkor hamisítsunk európai hajat” – gondolták, és így a nagyrészt ázsiából, leginkább kínából érkező hajakra ( miután vegyszerekkel és szilikonokkal kezelték a puha, selymes hatás érdekében ) egyszerűen azt mondták, hogy európai. Mivel ez így mindenkinek megfelelt, így sikerült ellátni a piacot “európai póthajjal”, még a legutolsó, tegnap végzett hajhosszabbítót is. Mivel az utánpótlás szinte kifogyhatatlan, így az “európai póthaj” lett a legelterjettebb, ami a túlkínálat miatti árverseny következtében egyre olcsóbbá vált. Ma már minden sarkon “európai póthajat” kínálnak, és szinte minden szalonban “európai póthajjal” végzik a hajhosszabbítást, legalábbis állítólag.

Pár kérdés ezzel kapcsolatban:

  • Vajon tényleg ennyi európai nő növeszti meg, vágatja le és adja el a haját póthajnak?
  • Hány olyan ismerősöd van, akiről tudod, hogy a nehezen megnövesztett haját levágatta és eladta?
  • Biztos vannak, akik levágatják és eladják a hajukat, de vajon vannak annyian, hogy ez havonta több tonna levágott hajat jelentsen?
  • Hogyan lehetséges, hogy 80-90-100cm európai hajakat is lehet kilós nagyságrendben vásárolni? Te naponta, hetente, havonta hány olyan nőt látsz akinek ilyen hosszú haja van?

Az európainak mondott hajak, amelyeket irreálisan olcsón, állandó akciókkal árulnak, valójában sokszorosan vegykezelt, megbízhatatlan forrásból származó silány minőségű ázsiai hajak.

Mindettől függetlenül természetesen létezik szűz európai póthaj, de az jellemzően nagyon kis mennyiségben, csak nehezen és drágán beszerezhető, pont azért, mert kevés van belőle. Az európai nők ritkán szokták fenekükig növeszteni a hajukat, csak azért, hogy eladják, de ha mégis, akkor annak viszont ára van. Azonban szinte mindenhol a legolcsóbban épp az európai póthajakat árulják. Ez hogyan lehet?
Tehát van egy termékünk, ami csak nagyon kis mennyiségben van a piacon, viszont hatalmas rá a kereslet, akkor ennek nem inkább drágának kellene lennie? Hogyan árulhatják mégis ilyen olcsón? Természetesen csak úgy, hogy az európainak mondott póthaj valójában nem európai.

Létezik ugyan frissen vágott európai haj, ami tényleg európai, de csak elenyésző mennyiségben, ami nem befolyásolhatja akkora mértékben a póthaj piacot. Láttunk már valahol is olyan fodrászatot, ami előtt a hosszú hajú nők kígyózó sorokban várják, hogy megszabadulhassanak hajkoronájuktól? Nem, nem szoktunk ilyet látni. A fodrászatokban levágott hajról azért érdemes néhány dolgot megemlíteni.
A haj lenyisszantása előtt és után milyen folyamatok történnek, amik garantálják, hogy a levágott haj – ami átalakul póthajjá és egy másik embernek lesz a saját hajához illesztve – teljesen higiénikus? Hogyan történik a sterilizálás, ha egyáltalán történik? Annál aki megvállik a hajától, végeznek bármilyen haj- és fejbőr analízist? Hogyan tudják, hogy egészséges a haja és a fejbőre? Vajon a levágott haj milyen fertőtlenítésen esik át? A válaszpersze, hogy nem végeznek semmilyen analízist, ezzel a legtöbb esetben nem foglalkoznak. Fertőtlenítés gyanánt a levágott hajat mindössze megmossák, kicsit balzsamozzák, egy kis kondicionálóval erősítik, és már kész is a póthaj. 
Ezután jöhet az új, gyanútlan vendég, akinek valójában fogalma sincsen, hogy a hajhosszabbítására felhasznált haj honnan van és mennyire higiénikus.

Hajhosszabbításra leginkább csak azok a szűz hajak alkalmassak, amelyek semmilyen kémiai kezelésen nem estek át, még csak hajvasalóval sem találkoztak. Ez egy másik sarkalatos pont az európai póthajaknál, legyen akár szó frissen vágott európai hajról. Ha valójában annyi európai nő vágatná tonnaszámra a haját póthajnak, vajon mennyire lenne életszerű, hogy soha nem szőkítették, festették vagy vasalták hajukat? Semennyire! Tehát ezeket figyelembe véve megint egy jókorra réteg kiesett a szűz európai hajforrásából, hiszen az európai nők fejéről levágott haj gyakran vegy- és hőkezelt, vagyis festve vagy vasalva volt.

Olyan hajhosszabbítókkal is találkozni, akik csak egy-két színárnyalattal kínálják a szolgáltatásukat, és ha olyan vendég érkezik, akinek nincs a hajszíne raktáron, akkor egyszerűen átfestenek vagy szőkítenek egy másik árnyalatú póthajat. Ezzel akár egy nehezen beszerezhető szűz hajat tesznek tönkre azzal, hogy a hagyományos festési, szőkítési módszerekkel kezelik. Sokszor ők sincsenek teljesen tisztábban azzal, hogy milyen hajak alkalmassak a tartós hajhosszabbításra, amikor maguk teszik tönkre a póthajat.

Vannak olyan hajhosszabbítók, akik garanciát adnak az európai haj minőségére, hogy saját maguk szőkítik, festik, hogy nekik vannak a legjobb kapcsolataik és az ő hajuk a legjobb, ami csak létezik. De ezt mivel igazolják? Photoshoppal szerkesztett garancijeggyel, amit ők maguk szerkesztenek és nyomtatnak? Igen, ez már komolyabb szint az emberek átverésére, ami sajnos számtalan helyen előfordulhat.

Tehát, ha olcsó európainak mondott hajjal találkozol, könnyen meglehet, hogy a valóságban más volt a forrás. A vásárolt hajnál nem ritka, hogy maga a hajhosszabbító sincs tisztában a haj származásával, egyszerűen csak tovább adja, amit neki mondtak és teljesen jóhiszeműen állítja vendégének, hogy a póthaj beszerzése, eredete igazolt. Persze, az más kérdés, hogy ezek a szakemberek mit tartanak elsősorban fontosnak, a pénzt vagy a vendég biztonságát.

 

Keratinnal illesztik, vagy ragasztják a póthajat?

A szalonok egy része megpróbál a hajhosszabbításhoz szükséges hozzávalók, a keratin és a póttincsek beszerzésén spórolni, így külön-külön rendelik meg őket olyan helyekről, ahol a legkedvezőbb az áruk. Ezekben az esetekben a főleg európai hajjal dolgozó szalonok többnyire nagy mennyiségben, rúd vagy kristály formájában veszik meg a – sokszor kétes eredetű – keratint, és abból vágják le a szerintük szükséges mennyiséget, amit aztán házilag rögzítenek a póthajhoz.
Sajnos vannak a piacon olyan keratinok, melyek nem hasonulnak az emberi hajhoz, ezáltal a rögzítés hamar lazulni kezd, és a póthaj elkezd kihullani.
Egyes helyeken, profi tudás hiányában sokszor egy bizonyos gyantás anyagot használnak, amiről azt mondják, hogy keratin, ám a hajadba kerülve nagyon sok bosszúságot fog okozni neked. Messziről kerüld azokat a helyeket, ahol a fodrász úgy kommunikálja a póthaj illesztését, hogy ragasztja. Sajnos nem hazudik, tényleg ragasztani fogja a tincseket, mégpedig a te saját hajadba egy olyan anyaggal amiben tényleg leginkább ragasztó van keratin helyett.
A jó minőségű keratin nem ragad, nem nyúlik, felhelyezve nem töredezik, nem mállik szét. Sok hajhosszabbító állítja, hogy amivel dolgozik az tényleg kiváló minőségű keratin, azonban sajnos kevesen vannak tisztában a tényleges minőséggel, rosszabb esetben csak szolgáltatásuk szintjét próbálják emelni ezzel a kommunikációval.
Keratinokat általában csak hajhosszabbító márkák állítanak elő, és lényegesen többe kerülnek, mint a kilós számra, könnyen beszerezhető gyantás vagy ragasztó anyagok, amik leginkább a kristálykeratin, keratingyöngy, keratinrúd néven ismertek.

Hajhosszabbító, aki nem fodrász?

Léteznek olyan hajhosszabbítók, akik még csak nem is fodrászok. Ebben az esetben elég nehezen érthető, hogyan dolgozhatnak hajhosszabbítóként. A hajhosszabbítás ugyanis a fodrászat egy szakága, ezért akinek nincs fodrász képzettsége, az nem is lehet professzionális hajhosszabbító. 
Sok esetben megtörténik, hogy a tincsek felhelyezése után az állítólagos szakemberek már befejezettnek tekintik a munkát, és képesek „félkész” állapotban, a frizura összenyírása nélkül kiengedni vendégüket az utcára. Nincs is annál természetellenesebb látvány, mint amikor az állig érő tincsekből átmenet nélkül nő ki a feneket súroló hajzuhatag.
Náluk ez a művelet teljesen kimarad, rosszabb esetben semmiféle tudás nélkül kezdik el az összenyírást, esetleg átirányítják a vendéget egy képzett fodrászhoz. Viszont ez sem jelent garanciát, hogy az illető fodrász rendelkezik a póthajak összenyírásához szükséges tudással.
Az ilyen “szakemberek” milyen tanfolyamon sajátították el a hajhosszabbítás lépéseit? Hiszen egy professzionális márka nem oktat olyan embereket, akiknek nincs fodrász végzettségük.
Vannak olyan szalonok, ahol a póthaj illesztését olyan hajhosszabbító “szakember” végzi, akinek nincs fodrász képesítése, tehát nem is tud hajat összenyírni. A póthaj és a saját haj összedolgozását tehát egy olyan fodrász kollégára bízza, aki a legtöbb esetben nincs jelen a hajhosszabbítás megtervezésekor, így a frizura eredeti koncepciójáról sincs fogalma, pedig ez jelentősen befolyásolja az összenyírás technikáját.

Hajhosszabbítás olcsón?

Számos szalonban európai hajként eladott ismeretlen származású hajjal dolgoznak és olyan gépeket alkalmaznak, amelyek pár ezer forintért, akár az internetről is beszerezhetőek. Általában olyan technikákkal dolgoznak, melyeket egy oklevelet kínáló néhány órás tanfolyam alatt sajátítanak el a  – jó esetben képzett – fodrászok. Nem csoda, ha ezeken a helyeken a szolgáltatás színvonala is hasonló minőségű lesz. 

A szolgáltatás ára sokaknak meggyőző érv lehet egy-egy szalon mellett, azonban ha minőségi hajhosszabbításra vágysz, felejtsd el a pár tízezer forintos helyeket. A megfelelő technika alkalmazása magas értéket képvisel: egy jó szakember a professzionális tudás megszerzésért valószínűleg szintén magas árat fizetett, és tudása mögött egy szakmában elismert márka áll, tehát biztos lehetsz benne, hogy minőségi alapanyagokat használ. Olyan póthajat illeszt fel, ami tökéletesen illeszkedik az eredeti hajhoz köszönhetően a jó minőségű keratinnak, a megfelelő technikai háttérnek és professzionális szaktudásnak.

Sajnos a hajhosszabbítás népszerűsége miatt sokan látnak benne könnyű pénzkereseti forrást, így egyre inkább terjednek azok a hosszabbítók, akik nem sajátították el a fodrász szakma alapjait, csupán elvégeztek egy gyorstalpaló hajhosszabbító kurzust.
Ha belefutsz egy olyan hirdetésbe, ahol nyilvánvaló jeleit tapasztalod annak, hogy a hirdető a hajas szakma pereméről, jobban mondva egyenesen szakmán kívülről kontárkodik ( pl.: feltűnően olcsó, a haj eredete nem tisztázott, oklevél, márka és fodrász képzettség hiánya ), jobb, ha messziről elkerülöd. 

Egy laikus számára talán nem is olyan egyértelmű, miért kell ahhoz egy fodrász szakértelme, hogy hozzákapcsoljon pár póttincset a saját hajhoz. Pedig, ha nem ismeri a haj és a fejbőr alapvető tulajdonságait, akkor koncepció nélkül képes bármekkora súllyal megterhelni a természetes tincseket, aminek persze egykettőre fürthullás lesz a vége. 

Nem beszélve arról, hogy a tincsek felhelyezése után ezek a kamu szakik már befejezettnek is tekintik a munkát, és képesek „félkész” állapotban, a frizura összenyírása nélkül kiengedni az utcára. Pedig nincs is annál természetellenesebb látvány, mint amikor az állig érő tincseket hirtelen váltással feneket súroló zuhatag követi. Egy fodrász figyel a végső kialakításra is, kész koncepcióval a fejében történik már a felhelyezés, majd az azt követő összenyírás, így alakul ki a természetes hatású, profi frizura.

Ettől függetlenül lehetséges, hogy vannak az olcsón dolgozó hajhosszabbítók között olyanok, akik ügyesek és szép munkát végeznek, csak alulértékelik magukat vagy árversenybe bonyolódtak valamilyen más, helyi hajhosszabbítóval.

Ne feledjük, a legjobb minőségű alapanyagok sem érnek semmit, ha nem társul hozzájuk egy profi, valóban képzett szakember.

 

Hajhosszabbítás továbbképzések nélkül?

Egy jó szakember folyamatosan keresi az újdonságokat, nyitott az új technikákra és vágyik a fejlődésre. Szakmai továbbképzésekre jár, mármint ha talál ilyet a hajhosszabbítás témájában. Ilyen továbbképzéseket ugyanis csak a nagy hagyománnyal rendelkező top hajhosszabító márkák biztosítanak. Képzelhetjük, hogy a pár órás hajhosszabbító tanfolyamok milyen továbbképzéseket kínálnak. Feltehetőleg semmilyet.
A mai világban azonban a fejlődés és innováció hihetetlen gyorsaságú és senki ne gondolja, hogy ez a hajhosszabbításban másképp lenne!
A jobb márkák, mint amilyen a Great Lengths, minden évben saját hajhosszabbítási kollekcióval jelentkezik, ami meghatározza a hajhosszabbítási divatot. Figyel a fodrászati, leginkább hajfestési trendekre, és ezekhez igazodva alkotja meg saját kollekcióit, fejleszti termékkínálatát.
Folyamatosak az újítások az alkalmazott technológiában, illesztési technikában, az illesztések felhelyezési struktúrájában, a póthaj összenyírásában, illetve az új, divatárnyalatok megfelelő keverésével az egyedi frizurák kialakításában.
Az olyan hajhosszabbítók, akik nem egy márka mellett kötelezték el magukat, minderről lemaradnak. Hiába hangoztathatják, hogy ők a legjobbak és milyen régóta vannak a szakmában, ha nem képzik folyamatosan tovább magukat, nem tartanak lépést az újdonságokkal, csak idő kérdése, hogy meddig maradnak fenn a piacon. Nem véletlen, hogy a legjobb, legnevesebb fodrászok is folyamatosan képzik magukat és új festési, vágási technikákat tanulnak meg.

 

Okozhatnak károsodást az olcsóbb eszközök?

Az olcsó, ismeretlen eredetű gyártóktól származó alapanyagok és segédeszközök használatával maga a szolgáltatás színvonala is hasonló minőségű lesz. Sokan dolgoznak silány minőségű, olcsó eszközökkel, melyekkel nem lehet tökéletes munkát végezni. Az olcsó technológiával felszerelt fodrászatoknál az egyik legjellemzőbb probléma, hogy a hőillesztés során olyan forrasztópálcára emlékeztető gépet használnak, melyen még hőfok szabályzó sincs. Egy ilyen gép súlyos károkat okozhat, hiszen még maga a fodrász sem tudja, hogy milyen hőfokon üzemel. Jó esetben csak a felhelyezett tincs lesz rövid élettartamú, viszont az is előfordulhat, hogy a forró eszköz véglegesen károsítja a vendég hajának szerkezetét.

Ne feledkezzünk meg például arról, hogy a póthajat egyszer le is kell venni, és ehhez az illesztéseket meg kell bontani. Ilyenkor érdemes kimondottan erre a műveletre előállított professzionális szérumot használni, hiszen az ismeretlen eredetű, sokszor maró vegyszereket tartalmazó oldószerek visszafordíthatatlan kárt okoznak a hajban.

 

Elegendő tudást biztosít egy pár órás képzés?

Rengeteg féle és fajta hajhosszabbító oktatást lehet találni, de csak igazán kevés az, ami valóban minőségi képzést biztosít. Léteznek a kifejezetten olcsó, 10000-15000 forintos képzések, ahol valószínűleg az oktatás minősége is pont ezt az értéket képviseli. Vannak a kicsit drágább, 20000-50000 forintos oktatások, ahol akár 3-4 technikát is megtanítanak, esetleg pár eszközt is kapsz mellé. Ezeken a pár órás tanfolyamokon tehát lényegi tudást, professzionalizmust, igazi szakmát nem sajátíthatsz el, habár a kapott oklevéllel mégis ezt próbálják bizonyítani.

Íme egy tipikus példa:
” Hajhosszabbítás tanfolyam, Hajhosszabbító képzés 4 technika oktatása összesen 22.500ft
-hőillesztés
-hajfelvarrás fonattal
-mikrogyűrűzés
-mikrogyűrűs hajfelvarrás
A tanfolyam elvégzése után Oklevelet kapsz, amivel akár szalonban  is elhelyezkedhetsz, vagy válalkozást is indíthatsz. “

Arra figyelj, hogy amilyen színvonalú oktatáson veszel részt, utána a te szolgáltatásod is hasonló színvonalat fog képviselni.
A hajhosszabbítás egy nagyon összetett dolog, amit nem lehet megtanulni pár óra alatt, ehhez minimum követelmény a fodrász végzettség. Csak így képviselhetesz minőségi szolgáltatást.
Olyan képzést válassz, ahol van elméleti és gyakorlati oktatás, van tananyag, ami alapján felépítheted tudásod.

Messzire kerüld az olyan oktatásokat, ahol csak pár tincset kell felillesztened pár óra alatt, ahol nem oktatják a póthaj és a saját haj összenyírását, ahol nincs valódi tananyag, csak szóban ismertetik a hosszabbítás lépéseit.

Az olcsó képzések után járó oklevelek átlalában saját szerkesztésű, sehol sem elismert, nem bejegyzett papírok, amik lényegében semmire sem jogosítanak fel, maximum közösségi oldaladon “büszkélkedhetsz” vele.

 

Léteznek önjelölt hajhosszabbító oktatók?

A jelenlegi törvények szerint ma semmi nem szabályozza azt, hogy valaki hajhosszabbító oktatóként működjön, ehhez nem kell külön engedély, sem külön vizsga. Sajnos ezért is tudott “felhígulni” a szakma, ezért tud egyre több kontár, szakképzetlen ember megjelenni a piacon és hirdetni színvonaltalan szolgáltatását.

Tegyük fel, hogy egy idáig bolti eladóként dolgozó, a szépségipar területén semmilyen képzettséggel nem rendelkező személy gondol egyet, amikor talál egy hirdetést, ahol 10000-15000 forintért okleveles hajhosszabbító lehet 2-3 óra alatt. Fodrászképzettség híjján komolyabb hajhosszabbító márka oktatásán eleve nem vehetne részt, ám úgy gondolja enélkül is boldogul.

Tehát van egy frissen végzett hajhosszabbítónk, aki délelőtt még bolti eladó volt, viszont délután már büszkén mutogatja közösségi oldalán a nyomtatványboltban beszerezhető, frissen megszerzett oklevelét, ami bizonyítja számára, hogy ő bizony már egy képzett hajhosszabbító. 

Emberünk az ismeretsége alapján el is kezd vendégeket toborozni, és tegyük fel, hogy ügyesen dolgozik ( legalább is ő ezt gondolja magáról ) és pár hónap múlva egy hirtelen ötlettől vezérelve gondol egyet, és rájön arra, hogy oktathatná is a hajhosszabbítást. Elkezdi hirdetni magát, és sajnos mindig lesznek gyanútlan jelentkezők, akiket érdekel a hajhosszabbítás, így már indulhat is másod vagy harmad kézből való oktatás.

És ez így mehet tovább és tovább. Ki tudja, hogy a gyanútlan érdeklő mikor csatlakozik ehhez a körforgáshoz, vajon az ő oktatója is ugyanolyan önjelölt oktatótól tanulta a hajhosszabbítás lépéseit? Elképzelhető, hogy egy bolti eladó tanítja hajhosszabbításra a bolti eladót? Messzire kerüljük az ilyen oktatókat.

Még a képzés kiválasztása előtt jól informáljuk le az oktatókat, kérjünk referenciákat és kérdezzük meg, hogy ők hol tanulták a szakma lépéseit, hogy mióta oktatnak. Inkább kételkedjünk és kérdezzünk. A professzionális hajhosszabbító oktatóknak nincs takargatni valójuk és büszkék arra, ha továbbadhatják tudásukat, így biztos, hogy minden kérdésedre kielégítő választ adnak.

Melyik a legkíméletesebb technológia?

Nagyon sok féle technika van, melyek elnevezésének már csak a képzeletünk szabhat határt. Újabb és újabb technológiai elnevezések születnek, de vajon melyik a legjobb?  Összeségében elmondható, ha az illesztés professzionális és képzett szakember által jön létre, akkor a technológiák nagy része megfelelő lehet.

Ebből következik, hogy lehet bármilyen hajkímélő és profi a technológia, ha egy képzetlen szakember próbálkozik vele, akkor a végeredmény is silány lesz. Hasonlattal élve a legjobb festékmárka árnyalata is eredményezhet katasztrofális végeredményt, ha a fodrász nincs tisztában a színkör elmélettel és a keverési arányokkal.

Azért érdemes körbe nézni, hogy a legnagyobb hajhosszabbító márkák jelenleg milyen technológiával dolgoznak, mivel ezek a márkák folymatosan az innovációra törekednek, így valószínűleg náluk jelennek meg először a legújabb technológiák és illesztési technikák.

 

Ki határozza meg, hogy mennyi és milyen hosszú?

Ezt nem a vendégnek kell eldöntennie, hiszen nem ő a szakember. Tehát, ha valaki előzetes konzultáció nélkül, tipp alapján vásárol magának hajat, az olyan mintha bemenne egy szalonba hajfestésre, és ő mondaná meg, hogy milyen festékkódokkal szeretné a hajfestését persze ezt anélkül, hogy tisztában lenne a színskálával.
Vannak olyan vendégek akik saját maguk határozzák meg, hogy milyen mennyiségű és hosszúságú hajat szeretnének feltetetni. Ezt mi alapján döntötte el?
Egy jó szakember nem hagyja, hogy a vendég mondja meg mennyi haj és milyen hosszúság ajánlott a hajhosszabbításhoz. Természetesen a vendégnek van egy elképzelése a hosszúságot illetően, de a tapasztalatok alapján minden második vendég hosszabb hajat szeretne, mint amekkora az ő jelenlegi hajhosszához és adottságaihoz még természetesen kivitelezhető.

Sajnos léteznek olyan hajhosszabbítók, akik kérdés nélkül teljesítik a vendégek sokszor irreális kéréseit, azzal sem törődve, ha a végeredmény természetellenes lesz. Nyilvánvaló, hogy egy szakmailag magát valamire is tartó szakember nem tesz ilyet.

A póthaj mennyisége a választott hosszúságtól és a saját haj mennyiségétől függ, de általánosan elmondható, hogy minél több a saját haj, annál több póthaj kell a szép hajhosszabbításhoz. És persze ez fordítva is igaz, nem lehet egy rövid 20cm-es hajra felrakni egy 60cm-es hajat mert a végeredemény nem lesz természetes.

Minnél több annál jobb?

Ez csak a tájékozatlan vendégek és a nem becsületes álszakemberek feltételezése. Nem attól lesz jó egy hajhosszabbítás vagy hajdúsítás, hogy minél több hajat erőltetünk a fejre, hiszen ez szintén természetellenes kinézetet idézhet elő. A póthaj mennyiségét – többek között – a saját haj mennyisége határozza meg, ezért van az, hogy nem lehet felrakni vékony, ritka hajra 200 vagy annál is több tincset. Amellett, hogy ez nem esztétikus, még hajkárosodást is okozhat.
Persze vannak azok a hajhosszabbítók, akik a nagyobb haszon reményében minél több póthajra beszélik rá a vendéget, hiszen minél több tincset illesztenek fel annál több pénzt hagy ott neki a vendég. Messziről kerülni kell az ilyen pénzéhes hajhosszabbítókat!

 

Rövid hajra hosszú haj?

Sokan egyszerűen csak úgy gondolnak a hajhosszabbításra, hogy a rövid hajból hosszú haj lesz. Ezért nem értik, hogy miért nem lehet 20cm-es hajra 60cm-es póthajat illeszteni. A szakszerű képzéseken tanult szakemberek azonban tudják, hogy az ilyen hajhosszabbítás nem lesz természetes hatású.
Persze, akik nem foglalkoznak a természeteséggel, azoknak mindegy a végeredmény, legyen szó szakemberről vagy vendégről. Vannak olyan vendégek, akiknek kimondottan hosszú haj a kívánságuk, és nem törődnek a természetes hatással. Őket általában kész érvekkel sem lehet eltántorítani az ilyen jellegű hajhosszabbítástól, és mivel rengeteg kókler van a piacon, ezek a vendégek mindig fognak olyan hajhosszabbítókat találni, akik a profit reményében örömmel teljesítik a kívánságukat. 
Minél hosszabb a saját haj, annál hosszabb tincsek illeszhetőek fel a természetes hatás megőrzése mellett.

 

Mennyire fontosak az illesztések?

A hajhosszabbítás egyik legfontosabb, legmeghatározóbb lépése, ami befolyásolja az egész hajhosszabbítás eredményét. Ha ez a lépés nincs precízen elsajátítva, akkor a világ legjobb minőségű póthajával és legjobb eszközeivel sem lesz tökéletes a végeredmény, rosszabb esetben egy egész éltre elmehet a vendég kedve a hajhosszabbítástól.
Mégis itt hibázik a legtöbb hajhosszabbító, hiszen az interneten és utcán is rengeteg balul sikerült illesztéssel lehet találkozni. Belegondolni is rossz, hogy vajon milyen fájdalmakat élhetnek át, mennyire lehet komfortos a viselése, illetve mennyi gondot okozhat a póthaj napi szintű ápolása.
Leginkább a durva, aránytalanul nagy illesztések a szembetűnőek, amik ráadásul még kiengedett hajnál is kilátszanak.
A másik balul sikerült dolog, amikor az illesztések nagyon közel kerülnek a fejbőrhöz, emiatt a saját haj folyamatosan feszül, ami a viselőjének fájdalmat okozhat.
Szintén káros lehet, amikor nem 1&1-ben kerülnek fel az illesztések, vagyis a póthaj mennyisége több mint a saját hajé. Ebben az esetben a póthajat kevesebb saját haj tartja, ami plusz terhelést jelent, így csak idő kérdése, mikor engednek el a saját hajszálak, és kezdenek kihullani.
Összeségében tehát nagyon fontos dologról van szó, mert a balul sikerült illesztések sok kellemetlenséget, rosszabb esetben hajkárosodást okozhatnak. Ez felveti azt a kérdést is, hogy az illesztéseket hanyagul kezelő hajhosszabbítók vajon hol tanulhatták a szakmát, vajon mennyire magyarázták el nekik ennek a lépésnek a jelentőségét, és mekkora hangsúlyt fektettek arra, hogy az illető megtanulja és helyesen alkalmazza?