Ahogy tuti fogyókúrás receptekből, úgy hajápolós tanácsokból is Dunát lehetne rekeszteni – pedig „nagyanyáink bevált beauty-fortélyait” valójában sokszor amatőr hajgyógyászok ötlik ki, így nem csoda, ha a valóságban nem mind lesz életképes. Íme, a leggyakoribb hajas tévhitek.

Ha sokat fésülöd, fényesebb lesz?

Minden kislány belefut előbb-utóbb a „naponta százszor fésüld át a tincseket, és mágikusan fog csillogni” ősbölcsességébe, ami alighanem a szülők cseles próbálkozása lehet annak érdekében, hogy soha ne maradjon ki egyetlen fésülködés sem. A valóságban viszont nem csillogást, sokkal inkább töredezett hajszálakat eredményezhet a túlzott „hajtépés”. Nedves hajnál különösen veszélyes lehet a fésülködés, erre érdemes mindig figyelni: ilyenkor a haj szerkezete nyitott, ezért jóval sérülékenyebb, mint szárazon – soha ne ess neki kefével, csak óvatosan!

A szárítás árt a hajnak?                                                     

Ez a városi legenda is bőszen tartja magát, annak ellenére, hogy a mai hajszárítók már sokkal jobb minőségűek, nem veszélyeztetik a hajszálak épségét, ahogy az korábban napi kockázat volt az óvatlan hajsütés/szárítás alkalmával.  A szalonban erre mindig figyel a fodrász, ha azonban otthon szárítasz, ne felejtsd el lejjebb venni a hőfokot, és arra is ügyelj, hogy ne fújd sokáig egy tincsre a meleg levegőt! Ha fontos a hajad egészsége, érdemes beruházni egy jobb minőségű hajszárítóra, amilyen például a ghd air: ez a profi szerkentyű a fejlett ionos technológia miatt gyorsabban dolgozik, ráadásul segít megelőzni a rettegett szálkásodást!

Terhesen felejtsd el a festést?

Sok kismama teszi föl nekünk ezt a kérdést a szalonban, persze joggal gyanakodva, a korábbi brutálisan erős kemikáliák ugyanis valóban tiltólistán szerepeltek a babavárás időszakában. Ma már viszont léteznek remek ammóniamentes hajfestékek is, amelyek abszolút biztonságos alternatívák, akár ombrét, akár hagyományos festést szeretnél. Mi a Great Lengths szalonban a Vitality’s Zero Color festéket használjuk ilyen esetekben, amely nemcsak ammóniamentes, de a speciális összetétel miatt érzékeny fejbőrre is alkalmazható.

Létezik mosás nélküli tisztulás?

A haj öntisztulása is része a hiedelemkörnek, bár kevesen kockáztatják meg, hogy élesben is leteszteljék, mennyi ideig bírja a haj sampon nélkül. A mítosz szerint néhány mosásmentes hét után a zsírosodás mértéke csökken – a valóságban inkább arról lehet szó, hogy egy idő elteltével a haj már egyszerűen nem tűnik koszosabbnak, annyira telítődik szennyeződéssel. Ráadásul, ha a hajkefét is mellőzöd, elindulhat a rasztásodás folyamata is, ekkor pedig már a sampon is kevés lesz mentőövnek, csak az olló segíthet.